Tarımın Yıldızları Ödül Töreni Gerçekleştirildi.

14.12.2024

Edirne'de Ticaret Borsası tarafından 100. Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında, meslekte 40, 50, ve 60.ıncı yılını dolduran ve 2015-2024 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen üyeler için düzenlenen “Tarımın Yıldızları Ödül Töreni” 14 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 13.00’da Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Törene; Dünya Odalar Federasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne Valisi Yunus Sezer, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Kurum Müdürleri, Oda ve Borsa başkanları, siyasi parti temsilcileriyle Borsa üyeleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk; “1924 yılında kurulan ve şehir merkezinde bulunan Rüstempaşa Kervansarayı yanında bir handa faaliyete başlayan Borsamız, bugün son derece modern tesislerde, birliğimizin başlattığı akreditasyon sistemine uygun olarak “akredite borsa” olarak hizmet vermektedir. Bu vesileyle borsamızın kuruluşunda ve bu günlere gelmesinde emeği geçen değerli büyüklerimizi saygı ve şükran, ebediyete intikal etmiş olanları da rahmetle anıyorum.” dedi.

Edirne ilinde tarım ve hayvancılık, önde gelen lokomotif sektör konumunda olmakla birlikte, büyüyen dünya nüfusu ile birlikte gün geçtikçe öneminin arttığını ifade eden Öztürk; “Modern borsacılık sistemi sayesinde, üreticiler ürünlerini değerinde satabilmekte, üyelerimiz ihtiyaçlarını çağdaş ve rekabetçi anlayış içerisinde karşılayabilmektedir. Diğer taraftan birliğimiz önderliğinde lisanslı depoculuk hizmeti başlatılmış, tarım ürünlerinin elektronik ürün senedi olarak işlem gördüğü ürün ihtisas borsası da faaliyete geçmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyor ve sisteme uyum sağlamak üzere gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Gelişmiş altyapıları sayesinde, ticaret borsalarının Türkiye'de tarımsal ürünlerin fiyatları belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Borsalar ekonominin vazgeçilmez kurumlarıdır.” dedi.

Üyelerin işlerini, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve geliştirmek adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Öztürk; “Tarım ve hayvancılık sektörünün ihtiyaç ve problemlerini tespit ederek gerekli mercilere ileterek çözüm önerilerinde bulunuyor, bölgenin diğer ekonomik dinamiklerinin yönlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Her türlü zorluğa rağmen, yatırım ve üretime devam ederek istihdam yaratan, vergisini düzenli olarak ödeyen tüm üyelerimizi kutluyor, üretimin ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Türkiye büyüyecek ve gelişecekse; yatırım, üretim ve istihdam ile sağlanacaktır. Türkiye’nin esas gücü üreten kesimdir. Bu vesileyle meslekte 40, 50 ve 60.ncı yılını tamamlayan ve 2015-2024 yılları arasında yüksek miktarda tescil ücreti ödeyerek ekonomiye katkı sağlayan ve Borsamızın kıymetli üyelerini huzurlarınızda tebrik ediyorum.” dedi.

Törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak Edirne’ye birçok önemli yatırım gerçekleştirdik. İpsala, Hamzabeyli, Kapıkule, Pazarkule gibi gümrük kapılarını modernize ettik. Birleşmiş Milletler tarafından bu dört gümrük kapısı dünyaya rol model olarak gösteriliyor. Diyorlar ki; ‘Eğer gümrük kapınızı modernize edecekseniz, TOBB’un yaptığı gibi yapın’ diyorlar. Burada kazandıklarımızı, Selimiye Vakfı’nı kurarak ata yadigarı eserlerin ayakta kalması, bakımlarını ve hizmetlerini yapmak üzere katkı veriyoruz. Trakya Üniversitesi’nde, yine o zamanki oda ve borsa başkanlarının talebi doğrultusunda bir fakülte kazandırdık. Arkasından oda ve borsa başkanlarının talepleriyle İpsala, Uzunköprü’de inşallah yakın zamanda bitecek okullarımız var. Keşan’da da inşallah yakın zamanda temeli atılır. Bugün, hayırlı bir iş için buradayız. Edirne Ticaret Borsası 100 yıllık bir borsa. Edirne, tarım ve hayvancılık konusunda ülkemiz açısından her zaman stratejik bir merkez olmuştur. Bu topraklar hem bereketli ve zenginliği ihtiva etmektedir ve Türkiye’yi doyurmuşlardır. Edirne ayçiçeği, buğday, çeltik, kanola üretiminde Türkiye’nin lider şehirlerinden bir tanesidir. Edirne, Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 20’si, çeltik üretiminin neredeyse yarısını karşılıyor. Hayvancılıkta ari bir bölgeyiz. Bu sayede müthiş bir potansiyelimiz var” dedi.

Edirne Ticaret Borsası’nın akredite bir borsa ve 5 yıldızlı bir borsa olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu; “Otellerde nasıl yıldızlar varsa, dünyada da odalarda, borsalarda yıldızlama sistemi var. En mükemmel hizmeti verenler 5 yıldız alıyorlar. Dünyada bu yıldızlar akredite kurumlar tarafından veriliyor. Bugün Edirne Ticaret Borsası’nın vermiş olduğu hizmet kalite standardı 5 yıldızlı. Allah razı olsun, üyelerimize 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Türkiye’de borsacılık nedir, nasıl yapılır? diye sorulduğu zaman, bakanlar dahil ben adres olarak Edirne Ticaret Borsası’nı gösteriyorum. ‘Sayın Bakanım, gidin Edirne Borsasına bakın, borsaların ne iş yaptığını o zaman anlarsınız’ diyorum. Özellikle ülkemizde tarımsal ürünlerin depolanmasını güvence altına alan lisanslı depoculuk sistemini sizlerle beraber başlattık. Edirne Ticaret Borsamızın bu vizyonlar Türkiye’ye kazandırdığı TOBB ve TMO ile LİDAŞ şirketinin ana kurucu ortaklarından birisidir. Türkiye’de lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasında 5 ortaktan birisidir Edirne. Yine burada da Türkiye Lisanslı Depoculuk AŞ’nin de yönetim kurulunda Özay kardeşimizle beraber çalışıyoruz. Bugün 8 farklı lokasyonda tam 450 tonluk bir kapasiteye ulaşmış durumda. Özel sektör olarak buna öncülük yaptık. Türkiye’de lisanslı depoculuğun ne olduğunu kimse bilmiyor. Kanuna ilk biz yazdırdık. Bana kızdılar, ‘Lisanslı depoculuk neymiş, nereden çıktı?’ dediler.  ‘Bu, dünyada ürünlerin telef olmaması için. Lisanslı depolarda saklıyorlar ve bu şekilde de uzun süreli muhafaza ederek piyasaya sürebiliyorlar’ dedik. Bugün ülkemizde yaklaşık 20 milyon ton üretim kapasitemiz var buğdayda ve özel sektör yatırımlarıyla beraber 12 milyon tona geldik. Yani yüzde 50’sinden fazlası, şu anda lisanslı depoların bünyesinde yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Üreticilerin ve KOBİ’lerin artan maliyetleri karşısında, sorunların çözümü için gerekli adımları attıklarını da kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Girdi maliyetlerimizdeki artışlardan dolayı rekabet gücümüzde sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan bir gün önce Cumhurbaşkanı yardımcımızla görüştüm, ondan önceki gün de Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya geldik. Özellikle bu sıkıntılarımızın çözümü konusunda; sıkıntılarımızdan ana başlıklarımızdan bir tanesi KOBİ’lerin finansmana erişimi. Yüksek faizle, finansmana erişimde sıkıntı yaşıyorlar. İhracatta üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları aktardık, çözüm yollarıyla beraber. Özellikle fahiş fiyat ve stokçuluk için net bir tanım getirilmesi lazım ki iş aleminin tamamının zan altında bırakılmaması lazım. Bunları ifade ettik. Özellikle yeni bir şey olan konkordato kapsamında, özellikle özel sektörün bu kapsam dışında kalması, alacaklarının kapsam dışında kalması gerektiğini ifade ettik. Akaryakıt sektöründe sıkıntılarımız var, nakliye taşımacılık sektöründeki sıkıntılarımızı aktardık” diye konuştu. 

Konuşmasında üretmek kadar, ürettiğini satmak ve karşılığını almanın da önemine değinen Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın; “Üretilen ayçiçeğiyle, üretilen çeltik ve buğday ile ülkemizde büyük bir paya sahibiz. Ancak üretmek kadar satmak ve emeğin karşılığını almak için de mücadele etmek bir o kadar önemli. İşte tam da bu noktada Edirne Ticaret Borsamız ürün fiyatlandırılması, alımı ve satımı ve depolanmasını sağlayarak hem üreticilere hem de tüccarlara güvenli bir ticaret ortamı sunmaktadır. Burada Özay Başkanımıza ve yönetimine çok teşekkür ediyorum. Eski dönemde bu konuda mücadele vermiş başkanımıza çok teşekkür ediyorum, iyi ki varlar. Avrupa’ya açılan sınır kapısına yakın olması ise borsamıza ayrı bir değer katmakta, şehrimizi güçlü duruma getirmektedir. Bu durum borsayı sadece bir reel aktör değil aynı zamanda uluslararası bir ticaret merkezi haline getirmekte ve bölgesel ekonomiye dinamizm kazandırmaktadır. Biz de Edirne Belediyesi olarak tarımın bu kadar güçlü bir dayanak olduğu şehrimizde üreticilerimizin yanında olmayı bir görev bilerek hareket ediyor ve bu doğrultuda tarımsal faaliyetlere yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Edirne Belediyesi destek kartlarımız ile çiftçilerimize yem, gübre ve ilaç desteği sağladık. Düzenlediğimiz çiftçi kadınlar zirvesinde üreten kadınlarımızla bir araya gelerek onların emeklerini taçlandırdık. Karaağaç’ta bulunan Cumhuriyet çiftliğimizi tohum bankası olarak kullanmaktayız. Buradan elde ettiğimiz tohumlarla mülkiyeti Edirne Belediyesi'ne ait arazilerde ekim yapmaya başladık. Belediye meclisimizde aldığımız karar ile oluşturduğumuz tarım ve hayvancılık komisyonuyla tarım sektörüne dair tüm meseleleri ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz. Benim için çok değerli bir proje olan belediyemizin bünyesinde işlediğimiz tarım arazilerinde ürettiğimiz ürünleri satarak buradan elde ettiğimiz gelirle kız çocuklarımıza burs imkanı sağlayacağız. Toprağın bereketini, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın başarılarıyla taçlandırmak benim için büyük bir gurur kaynağı olacak. Bu anlamda emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma ve meclis üyelerine de çok Çok teşekkür ediyorum. Elbette ekonomik zorlukların içerisindeyiz. Ancak bugün nasıl çiftçimizin yanındaysak gelecekte de çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İmkânsızlıklar içerisinden imkanlar yaratarak üretimimizin değerini savunmaya devam edeceğiz. Biliyorum ki üretim olmayan yerde yaşam olmaz” diye konuştu.

Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan çiftçilerin bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaları çok önemsediğini ifade ederek; “Edirne, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir şehir. Birkaç yıldır ekonomik kriz, küresel ekonomik koşullar ve aynı zamanda kuraklık gibi sorunlar yüzünden bu faaliyetler sekteye uğramış durumda. Edirne Milletvekili olarak bu konuyla ilgili olarak TBMM’de birçok çalışma içerisinde bulunuyorum. Bana iletilen sorunları çözmeye çalışıyorum ama şunu da söylemem gerek; üreticilerin bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmalar bence çok önemli. Son dönemde ayçiçeğinde inanılmaz bir rekolte düşüşü oldu. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesi için tüm kurumlarımızın çalışma yapmasını talep ediyorum.” dedi.

Edirne Ticaret Borsası’nın 100’üncü hizmet yılı olmasından çok gururlandığını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer; “Öncelikle 100’üncü hizmet yılını görünce çok gururlandım. Ülkemiz genç bir cumhuriyet ama büyük bir imparatorluk bakiyesi üzerinde kurulur bir cumhuriyet. Başka ülkelere gittiğimiz zaman şu 100 yıl ibaresini çok görme imkanımız yok. Dolayısıyla köklü kurumların olması hepimizin gurur duyacağı hepimizin onur duyacağı ve bizlere güç veren ve geleceğe de umutla bakmamızı sağlayan kuruluşların olması bizim için büyük bir şans. Bu manada burada kıymetli borsa başkanımızın nezdinde bu borsanın hayata geçirilmesinde ve bugüne gelmesinde hatta Türkiye’ye örnek hizmetler sunmasında kendi alanında örnek olmasında hizmeti geçen tüm geçmiş borsa başkanlarımıza da üyelerine de şükranlarımı iletiyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından; meslekte 40, 50, ve 60.ıncı yılını dolduran ve 2015-2024 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen Borsa üyelere plaketleri verildi.

60.HİZMET YILI ÖDÜLLERİ

1. İDRİS HOROZ
2. S.S. 188 SAYILI EDİRNE YAĞLI TOHUMLAR TARIM SATIŞ KOOPERATİFİ

50. HİZMET YILI ÖDÜLLERİ
1. TRAKYA YAĞLI TOHUMLAR TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ
2. HAMDİ GASPAR
3. EDİRNE YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

40.HİZMET YILI ÖDÜLLERİ
1. SEDAT SERİNYAYLA
2. ALAMUTLAR GIDA SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3. GEDAŞ KONFEKSİYON TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
4. TRAKYA MEŞRUBAT GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
5. ŞABAN AÇIKGÖZ İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
6. GÖKTAŞLAR YAĞ VE GIDA SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
7. ÖZTÜRKLER YEM VE YAĞ SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
8. İSMAİL KASAP
9. ERKAN KANBERİZ
10. ERDİNÇ KOÇ

2015-2024 YILLARI ARASI YÜKSEK TESCİL ÜCRETİ ÖDÜLLERİ

1. TRAKYA YAĞLI TOHUMLAR TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ
2. EDİRNE YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3. ES TİCARET İTHALAT İHRACAT VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ
4. EDİRNE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ
5. DEMİRCAN GÜBRE VE TARIM ÜRÜNLERİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
6. KURBANLAR TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
7. SOYYİĞİT GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ EDİRNE ŞUBESİ
8. ERKANLAR ZAHİRECİLİK NAKLİYE İTHALAT İHRACAT VE GIDA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
9. HAYRETTİN GÜNGÖR
10. ASTÜRK ET ÜRÜNLERİ TARIM VE HAYVANCILIK TİCARET OTOMOTİV SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ
11. AKGÜNLER SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GIDA TARIM HAYVANCILIK TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ
12. SERKA TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
13. ÖZERSOY UN SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ EDİRNE HAVSA ŞUBESİ
14. ŞALET ET VE ET ÜRÜNLERİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
15. CEMİL DEMİR
16. ENGİN ZAHİRECİLİK İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
17. AVRASYA HAYVANCILIK SANAYİ TİCARET VE PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ
18. CANKAR TARIM VE HAYVANCILIK GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
19. HASAN DEMİR
20. ÖDEN GIDA SANAYİİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
21. LALAPAŞA TARIM ÜRÜNLERİ NAKLİYE İTHALAT İHRACAT VE GIDA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
22. YARDIMCI TARIM ÜRÜNLERİ GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
23. ÖZTÜRKLER YEM VE YAĞ SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
24. İSMAİL KASAP
25. TERZİ TARIM ÜRÜNLERİ TAŞIMACILIK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
26. ÖZMEN TARIM OTOMOTİV İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
27. TRAKYA BİRLİK TOHUM ISLAH ÜRETİM SANAYİ VE PAZARLAMA LİMİTED ŞİRKETİ
28. ODRİN TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
29. HAYAT İNSAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ TARIM VE HAYVANCILIK TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
30. KARSÜT TARIM HAYVANCILIK GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ