Gübreleme
Toprağa atılacak gübre miktarını belirlemde bizlere en fazla yardımcı olacak etmen "Toprak Tahlil Sonuçları" olacaktır. Topraklar mutlaka tahlil ettirmeli ve gübreleme bu sonuçlara göre yapılmalıdır. Böyle bir uygulma yapılırsa hem topraklar uygun miktarda gübrelenmiş olacak hem de fazla gübre uygulamasından dolayı yüksek olan üretim girdileri düşüş gösterecektir.
Ayrıca gübreleme yaparken o yılın iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.Bitki kışa ne kadar güçlü girerse, soğuk zararı o kadar az olur. Bitkinin soğuklardan zarar görmesini önlemek için, mevsime göre atılacak fosforlu gübre miktarının arttırılması ya da azaltılması gereklidir.
Toprak analizi sonucunda toprağa fosforlu gübre vermek gerekiyorsa, ekimden önce atılmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır. Fosforlu gübrelerin topraktan yıkanarak gitmesi sözkonusu değildir. Bu nedenle fosforlu gübre kullanılmadan önce toprak mutlaka tahlil ettirilmelidir.
Azotlu gübreler toprak bünyesinden yıkanarak gittiği için her yıl düzenli olarak verilmesi gerekmektedir. Amonyum Nitrat, Amonyum Sülfat ve Üre gübreleri, toprağa ihtiyacı olan azotu vermekte kullanılabilmektedir. Toprak asitliğini gidermek için tuzlu veya alkali topraklarda Amonyum Sülfat ekimde veya ekim öncesinde tercih edilmelidir. Nötr veya asit topraklarda Üre kullanılabilir. Azotlu gübrelemede başka bir yöntem Fiğ, Yonca, Korunga, Üçgül gibi baklagilleri ekim nöbetine dahil etmektir. Bu bitkilerin köklerinde, havada serbest olan azotu toprağa bağlayan bakteriler (Rhizobium) bulunmaktadır. Biçilerek değerlendirilen, ya da yeşil gübre olarak toprağa karıştırılan baklagillerden sonra ekilen buğday ya da ayçiçeğinde, denemeler sonucunda verim artışları gözlenmiştir.
Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir.Ekimle birlikte Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, Mart ayı başında Üre ve son olarak Nisan ayı başında Amonyum Nitrat (%26) kullanılarak gübreleme yapılması uygundur. Bölgemizde yapılan araştırmalar sonucunda toprağa saf olarak 12-14 kg/da azot verilmesiı yeterli olmaktadır.
Buğdayda Uygulanması Gereken Gübre Dozları
1. 20-20 ve Üre Kullanıyorsanız
A.Sulanabilir Alanlarda
Ekimle Birlikte 35 Kg. 20-20 / Sapa Kalkma Döneminde 14 Kg. Üre
B.Sulama İmkanı Olmayan Kuru Tarım Alanlarında
Ekimle Birlikte 25 Kg. 20-20 / Sapa Kalkma Döneminde 10 Kg. Üre
2. 20-20 ve %26 lık Amonyum Nitrat Kullanıyorsanız
A.Sulanabilir Alanlarda
Ekimle Birlikte 35 Kg. 20-20 / Sapa Kalkma Döneminde 27Kg. %26lık Amonyum Nitrat
B.Sulama İmkanı Olmayan Kuru Tarım Alanlarında
Ekimle Birlikte 25 Kg. 20-20 / Sapa Kalkma Döneminde 19 Kg. %26lık Amonyum Nitrat
Ayçiçeğinde Uygulanması Gereken Gübre Dozları
1. 20-20 ve Üre Kullanıyorsanız
A.Sulanabilir Alanlarda
Ekimle Birlikte 25 Kg. 20-20 / Bitki 50 cm. Olduğunda 11 Kg. Üre
B.Sulama İmkanı Olmayan Kuru Tarım Alanlarında
Ekimle Birlikte 20 Kg. 20-20 / Bitki 50 cm. Olduğunda 9 Kg. Üre
2. 20-20 ve %26 lık Amonyum Nitrat Kullanıyorsanız
A. Sulanabilir Alanlarda
Ekimle Birlikte 25 Kg. 20-20 / Bitki 50 cm. Olduğunda 20 Kg. %26'lık Amonyum Nitrat
B. Sulama İmkanı Olmayan Kuru Tarım Alanlarında
Ekimle Birlikte 20 Kg. 20-20 / Bitki 50 cm. Olduğunda 16 Kg. %26'lık Amonyum Nitrat