Trakya Bölgesi Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi. 08.11.2019
Trakya Bölgesi Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısı, Edirne Ticaret Borsası (ETB) ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde ETB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trakya’daki oda ve borsa başkanları, meclis başkanları, meclis üyeleri, Kadın ve Genç Girişimci kurulları katılım gösterdi.
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na tüm Türkiye’de ve bölgemizde yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek başladığı açılış konuşmasında, “Birliğin özellikle gümrük kapılarında yaptığı büyük yatırımlar var. Kapıkule Avrupa’nın en büyük kapısı, Türkiye’nin vitrini açısından gurur duyulacak bir kapı. Diğer kapılarımız da aynı şekilde. Edirne maalesef ki TIR kuyruklarıyla gündeme geliyordu. Son dönemde yapılan TIR parkı ile birlikte artık gündemde değiliz. Edirne Osmanlıya başkentlik yapmış bir şehir. Çok yoğun bir tarihi esere sahip. Açık hava müzesi olan bir şehir. Başkanımız da tarihe kültüre ciddi anlamda sahip olan bir kişiliği var. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri Selimiye Camii Edirne’de. Bu bağlamda Sinan ve Selimiye Vakfını kurdu. Selimiye’nin ve diğer tarihi eserlerin ihtiyaçlarıyla ilgili restorasyonlarıyla ilgili kaynak sağlıyor. Bu nedenle TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve GTİ’ye teşekkür ediyorum. Hedefimiz sizin de her zaman söylediğiniz gibi daha çok iş, daha çok aş. Ekonomi zor bir dönemden geçiyor ama çalışmaya devam ediyoruz. İnovasyon, gelişim bizlerin olmazsa olmazı. Bu noktada elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ise, “Edirne’de gümrük kapılarının yenilenmesi ile beraber ticaretin kolaylaştırılması, iş adamlarının önünün açılması anlamında ciddi katkılarınızdan dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na şahsım ve Edirneli iş insanları adına müteşekkirim.” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, yurtiçinde ve yurtdışında terör örgütleriyle mücadele eden asker ve polislerimize selam yollayarak başladığı konuşmasında, “Son olarak Barış Pınarı Harekatı’nda iş dünyası olarak devletimizin, ülkemizin yanında olduk. Gerekli açıklamaları 81 ilde hep beraber gerçekleştirdik. Ankara’da Türkiye’nin tamamını temsil eden meslek örgütleriyle beraber devletimizin yanında olduğumuzu ifade etmiştik. Daha sonrasında Cumhurbaşkanımızı, CHP ve MHP Genel Başkanlarını ziyaret ederek; özellikle devletimizin yanında olduğumuzu ifade ettik. Aynı zamanda bu Barış Pınarı Harekatı sonrasında yurtdışında aleyhimizde başlayan propagandaya karşı da 190 ülkedeki kendi muhataplarıma, diğer meslek örgütlerimiz de kendi muhataplarına harekatın meşru ve haklı olduğunu anlattık. Özellikle Bakü’de tarihimizde ilk defa toplanan 6 ülkenin Cumhurbaşkanları toplantısı sırasında, Türk Ticaret Sanayi Odasının kuruluşunu gerçekleştirdik. Bu toplantı sırasında 6 ülkeden gelen işadamlarının ortak kararları doğrultusunda da Türk Ticaret Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildik. Sizler adına orada görev yapıyorum. Yine o toplantıda 6 ülkenin iş insanlarının Barış Pınarı Harekatı’na desteklerini de oybirliğiyle sağladık. Milli meselede bir arada ve birlikte hareket ettiğiniz için Allah hepinizden razı olsun. Edirne Kadın Girişimciler Kuruluna da; Valiliğimiz, Belediyemiz, Oda ve Borsamızın desteğiyle beraber geliri Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacak bir kermes düzenledikleri için kendine teşekkür ediyorum.” dedi.
Edirne’de bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Hemşehriniz olarak Edirne’de bulunmaktan, memleketimde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Trakya bereketli topraklarıyla tarımın ve hayvancılığın merkezi. Tekirdağ sanayisiyle, Edirne tarihi ve kültürüyle, Kırklareli doğal güzellikleriyle çok önemli değerlere sahip. Bu coğrafyada limanımız var, havayolumuz var, demiryolumuz var, otoyol var. Yani bir işi yapmak için Allah bize her şeyi vermiş.” ifadelerini kullandı.
Gümrük kapılarının modernizasyonu konusunda tüm Dünyaya örnek olduğumuzu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Trakya aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı. 500 milyonluk zengin bir nüfus hemen yanı başımızda. Biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu anlayışla Trakya’da 3 tane önemli yatırım yaptık. Lojistik alanda ilk defa İpsala Gümrük Kapısıyla başladık. Birinci örnek yaptıktan sonra devlette biz de yapabileceğimizi öğrendikten sonra Türkiye’nin bütün kara gümrük kapılarının modernizasyonunu yaptık. Bunun başlangıcı İpsala’ydı. Daha sonrasında Hamzabeyli, Kapıkule Gümrük Kapılarını modernize ettik. Kapıkule’nin modernizasyonu bitti; şimdi ilave yatırımlarla büyütüyoruz. İpsala bizim 2002’de yaptığımızda olan kapasitenin şu anda çok üzerinde. Yeniden modernize ediyoruz. Biz bu İpsala’yı yaparken, ‘Trakya’da Odalar ve Borsalar bir araya gelemez’ deniyordu; bu anlayışı burada yıktık. 22 odam ve borsam, Odalar Birliği olarak birlikte hemen yanı başımızdaki İpsala Gümrük Kapısı’nı beraber modernize etti. Bunun da bütün bölgeye katkısı oldu. Biz bu kapıları modernize ettikten sonra Birleşmiş Milletler incelediği zaman, ‘Türkiye bütün Dünyaya rol model olacak bir gümrük kapısı inşa etmiş. Biz bunu bütün Dünyaya tavsiye etmek istiyoruz.’ dedi. 190 ülkeye, ‘Eğer gümrük kapınızı modernize edecekseniz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yaptığı gibi yapın.’ diyorlar. Bu konuda kitaplar basarak tüm Dünyaya dağıttılar. Birleşmiş Milletlerin Dünyaya rol model olarak gösterdiği Türkiye’den tek projedir. Bunun arkasında öncelikle Trakya var; İpsala’yla başladı. Özellikle Kapıkule’de TIR Parkını yaparak yıllardır her hafta sonu televizyonlara haber olan TIR kuyrukları da bitmiş oldu. Çağdışı görüntüye son vermiş olduk.” şeklinde konuştu.
Tarih ve turizm alanında da önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Tarihimizin en büyük eserlerinden olan Selimiye Camii’nin bakım-onarım masraflarını karşıladık. Sinan ve Selimiye Vakfı’nı kurarak, bu Ata yadigarını gelecek nesillere aktarılmasını garanti altına aldık. Özellikle gümrük kapısının gelirlerinin bir kısmını Sinan ve Selimiye Vakfı’na aktararak eserlere sahip çıkmaya çalışacağız.” dedi.