Edirne 2.Hayvancılık Semineri Gerçekleştirildi. 24.01.2018

24.01.2018

Tarımsal Bilgilendirme Faaliyetleri Kapsamında Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Edirne Ticaret Borsası iş birliği ile gerçekleştirilen “2.Hayvancılık Semineri” 24 Ocak 2018 tarihinde İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlendi. Seminere Edirne Ticaret Borsası’nı (ETB) temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk iştirak etti.

Büyükbaş Hayvan Sağlığı ve Buzağı Hastalıklarında Koruyucu Önlemler başlıkları altında bilgilerin aktarıldığı seminere konuşmacı olarak; İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Serhat Alkan ve Prof. Dr. Ömür Koçak katıldı.

Seminer kapsamında Prof.Dr. Serhat Alkan tarafından; Döl Verimi ve Süt Sığırlarında Kızgınlık Tespiti, Suni Tohumlamadan Doğan Sağlıklı Buzağılar, Yeni Doğan Buzağı Bakım Şartları hakkında, Prof. Dr. Ömür Koçak tarafından ise Buzağı Bakım ve Besleme, Yetiştiricilikte Buzağı Ölümlerinin Önüne Geçilmesi, Hayvan Bakım Şartlarının Mastitis ve Tırnak Hastalıklarına Etkisi konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt; Edirne’nin hayvancılık işletmelerinin yem bitkileri ihtiyacını karşılayabilecek sulanabilir tarım arazileri ile geniş meralara sahip olması, Trakya Bölgesi’nin 27 Mayıs 2010 tarihinden bu yana şap hastalığından aşılı arilik statüsünde olması, İstanbul gibi büyük bir pazara yakın bulunması, ithalat ve ihracat yönünden Avrupa’ya açılan sınır şehri olması sebebiyle, tarım ve hayvancılık alanında Ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi olduğuna dikkat çekti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref FAKIBABA tarafından 2018 yılının Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme Yılı olarak ilan edildiğini belirten Bayazıt; bu kapsamda ilimiz hayvancılığını daha iyi bir noktaya getirmek için; her bir hayvanımızın sağlığının ve yaşamasının önem arz ettiğini, bunun içinde öncelikle hayvanlarımızın ahır ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi, bakım ve besleme şartlarının düzeltilmesi, salgın hastalıklarla mücadelede aşılamaların eksiksiz yapılması ve en önemlisi ise hayvancılığımızın geleceği olan damızlık dişi hayvanlarımızın ve  buzağılarımızın  bakımına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Hayvanları hastalıklardan korumak için aşılama-eğitim-koruyucu hekimlik çalışmalarına verdikleri önemi vurgulayan Bayazıt; bölgemiz tarım ve hayvancılığını daha da iyi bir noktaya getirmek için Sivil Toplum Kuruluşları ve yetiştiricilerimizle el ele vererek birlikte daha güzel ve daha başarılı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Müdürlüğümüz, Üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, muhtarlarımız ve yetiştiricilerimizin bir araya gelmesiyle gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonun İlimiz hayvancılığının gelişimine yapacağı katkıyı önemsiyoruz. Seminere katılımlarından dolayı değerli öğretim üyelerine, desteklerini sunan sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına, üyelerine, muhtarlarımıza, yetiştiricilerimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum dedi.