ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, TOBB Başkanı M.Rifat Hisacıklıoğlu ile Birikte Moldova’da Temaslarda Bulundu. 11.10.2017

11.10.2017

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, beraberindeki heyetle birlikte 8-9 Ekim 2017 tarihlerinde Moldova’ya ziyaret gerçekleştirdi.

Heyette, Nevşehir TSO Başkanı ve Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk, Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka, Kayseri SO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Summo Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora yer aldı.

Türkiye’nin Kişinev Büyükelçiliği ile işbirliğinde gerçekleşen ziyaret kapsamında ilk olarak Moldova Cumhuriyetindeki Türk girişimciler ile bir araya gelindi.

Türkiye Moldova Büyükelçisi Hulusi Kılıç’ın da katıldığı toplantıda, Moldova’daki Türk girişimciler, Moldova’daki iş imkânları, iş yapma ortamı ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi.

Otel inşaatı ve işletmesi, alışveriş merkezi inşaatı ve işletmesi, özel hastane inşaatı ve işletmesi, özel okul işletmesi, tekstil sanayi alanında üretim gibi alanlarda faaliyet gösteren, aynı zamanda yaklaşık 280 milyon dolarlık projeleri başarıyla tamamlayan Türk müteahhitleri, iki ülke arasında köprü olma görevini başarıyla yerine getiriyor.

Heyet ziyaretin ikinci gününde, ilk olarak Moldova Demokrat Parti Genel Başkanı Vladimir Plahotniuc ve sonrasında da Moldova Başbakanı Pavel Filip ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, Moldova’daki yatırım imkanları ayrıntılı şekilde ele alındı ve Moldova’da yatırım yapmaya devam etmeleri için Türk yatırımcıları davet edildi. Moldova’daki iktisadi dönüşüm süreci ve gelecek reform planları hakkında bilgi verilerek, Türk iş dünyasının yatırım yapması yanında, deneyimlerinin paylaşılmasının önemine vurgu yapıldı.

Heyet,  daha sonra Moldova Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu ve Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergiu Harea, iki ülke oda sistemleri arasındaki ikili ve EUROCHAMBRES çerçevesindeki işbirliği imkânlarını ele aldı, işbirliğinin önemi teyit edildi.

Başkent Kişinev’deki görüşmelerini tamamlayan TOBB heyeti, Gagauz özerk bölgesini de ziyaret etti. Gagauzya Başkanı Irina Vlah, Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serghei Zahari ve öğrenciler ile bir araya gelen heyet, TİKA tarafından modernizasyonu yapılan Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi’ni de ziyaret etti.

PROGRAM KAPSAMINDA 8 FARKLI ZİYARET ve TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ziyaret programı hakkında değerlendirmelerde bulunan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk; "TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında farklı şehirlerimizden Oda-Borsa Başkanlarımızla birlikte Moldova’ya bir dizi resmi ve iş temasları için gittik. Bir günlük bir program olmasına rağmen çok dolu ve somut sonuç alacağımız bir ziyaret oldu.

Kişinev Büyükelçimiz Sn. Hulusi Kılıç da program boyunca bize ev sahipliği yaptı. Gerçekten Türkiye-Moldova ilişkilerini çok üst seviyelere çıkaran örnek bir diplomat kendisi.

Bütün bu süreçte TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında TOBB’un ve Oda-Borsa camiasının uluslararası arenada gördüğü itibarı da gözlemleme fırsatım oldu. Bu nedenle Sn. Başkanımıza da teşekkür ediyorum.

Bir günlük Program kapsamında 8 farklı toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik.

  • Moldova’da büyük yatırımları olan Türk iş adamları ile bir araya geldik.
  • Heyetimiz Demokrat Parti Başkanı ve aynı zamanda Moldova’nın en büyük iş adamı olan Vladimir Plahotniuc ile 1,5 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmede yatırımlardan, ticaretten sorumlu komite başkanları yer aldılar. Detaylı bilgiler verdiler.
  • Moldova Başbakanı Sn. Pavel Filip ile yine 1,5 saat süren bit toplantı oldu.
  • Kişinev Büyükelçiliğimizi ziyaret ettik.
  • Moldova Ticaret Sanayi Odasında temaslarda bulunduk. Moldova Ticaret Sanayi Odası Başkanı
  • Daha sonra soydaşlarımızın yaşadığı Gökoğuz Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’a geçtik.
  • Gökoğuz Bölgesi Başkanı Sn. Irine Vlah Hanımefendi ve heyeti ile bir toplantı yaptık.
  • Gökoğuz bölgesindeki Komrat Devlet Üniversitesini ziyaret ederek rektörle ve Türkiye’den gelen öğrencilerle bir araya geldik.
  • Daha sonra da devletimizin katkıları ile tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi’ni ziyaret ettik.

Program ama çok dolu ve verimli oldu. Moldova gelecek vadeden bir ülke. Avrupa Birliği diğer doğu Avrupa ülkelerine yaptığı gibi Moldova’ya da çok büyük destekler veriyor. Bütün bölgeyi Avrupa’ya yakınlaştırmak adına önemli avantajlar sunuyor. Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmaları var. Yani Moldova’daki her ürün AB’e gümrüksüz girebiliyor.

Kurumlar vergisi çok düşük. İşçilik maliyetleri çok düşük. Enerji fiyatları ve arazi fiyatları çok düşük. Ülke ve insanlar çok sakin ve uyumlu. Türkleri de seviyorlar. Hepsinden önemlisi de hükümet ve devlet yeni bir yapılanma sürecine girmiş. Özel sektörün önünü tamamen açıyorlar her türlü kolaylığı sağlıyorlar.

Şu an Moldova’daki en önemli yatırımcılar Türk yatırımcılar. 250’den fazla Türk şirketi var ve toplam 300 milyon dolar yatırım yapmışlar. 6 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyorlar. O yüzden Türk yatırımcılara büyük önem veriyorlar.

Şimdi yeni bir özelleştirme süreci başladı. Devlet kontrolündeki 120’den fazla işletme özel sektöre devredilecek. Burada tarım işletmelerinden, enerji nakil hatlarına kadar her türlü varlık var.

Hem Parti Başkanı hem de Başbakanla yaptığımız görüşmelerde özellikle bu varlıkların Türk yatırımcılar tarafından satın alınmasına çok olumlu baktıklarını ifade ettiler. Kısa süre içinde hükümet düzeyinde önemli bir heyeti Türkiye’ye gönderecekler. Yatırım yapmayı düşünen iş adamlarımızla bir araya gelecekler.

Soydaşlarımızın yaşadığı Gökoğuz Bölgesi de çok büyük avantajlar sunuyor. 3 tane serbest bölgeleri var. Arazi fiyatı düşük, işçilik ücretleri düşük, vergi desteği var.Üstelik bu burası AB sınırında. Yani ürettiğiniz her ürünü 30 km sonra AB içine gümrüksüz sokabiliyorsunuz. Limana da 40 km uzaklıkta.

Soydaşlarımız da bu fırsatlardan ilk önce Türk yatırımcıların yararlanmasını istiyor. Bu bölgenin bir diğer avantajı da şu. Kullandıkları Türkçe bizim Türkçemizle aynı. Farklı bir şive bile değil. O yüzden hiçbir dil problemi yok.

Bu bölgede özellikle tarım, hayvancılık sektöründe de fırsatlar var. Orada ciddi temaslarım oldu bu anlamda. Şimdi bunları değerlendirip yakın zamanda yatırım yapmayı düşünen iş adamlarımızı bu bölgeye götürüp detaylı inceleme yapacağız. Özetle Türkiye-Moldova ilişkilerinin en iyi düzeyde olduğu bu süreçte müthiş bir avantaj bizi bekliyor." dedi.