Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Edirne’de 02.08.2017

02.08.2017

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin Edirne programı kapsamında, Edirne Ticaret Borsası (ETB) ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ortak organizatörlüğünde düzenlenen istişare toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ile Gümrük ve Turizm İletmeleri San. ve Tic. A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Arif Parmaksız, borsa ve oda temsilcileri, sanayici ve işadamları ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Edirne'de gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde İpsala, Pazarkule ve Kapıkule TIR Parkı ve Gümrük Sahasında incelemelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve beraberindeki heyet, yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ) yetkililerinden brifing aldı.

Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren oda ve borsaların başkan ve meclis üyeleri ile sanayici ve işadamlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya, Edirne Ticaret Borsası’nı (ETB) temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Meclis Başkanı Fedai Canım, Yönetim Kurulu Üyesi Eray Karaca ve Meclis Başkan Yardımcısı Erhan Akgün iştirak etti.

Toplantının açılışında konuşan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, “TOBB önderliğinde yürütülen çalışmalarla yenilenerek modern bir yapıya kavuşturulan Kapıkule gümrük sahasının herkes için gurur kaynağı haline geldiğini belirterek TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği geçenlere huzurlarınızda tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Tarım ürünlerinde girdi ve çıktılarının KDV oranlarının eşitlenmesinin, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, rekabet ortamının geliştirilmesi ve  devletin vergi gelirlerinin artırılmasına katkı sağladığını belirten Öztürk; "Tarafımızdan her platformda dile getirilen ve hayata geçirilen; pirinçte KDV indirimi, toptan et satışlarında KDV indirimi, gübre ve yemde KDV indirimi ile lisanslı depolara ürün teslimine destek ve stopaj muafiyeti uygulamaları için şahsınızda hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Bölgenin ve Edirne’nin, sahip olduğu verimli topraklarıyla petrolden sonraki en büyük ithalat kalemi olan yağ ve yağlı tohumlar sektöründeki üretim açığını kapatmaya ve hastalıklardan ari bölge olması nedeniyle, gelecekte ithalata ihtiyaç duyulmaması için damızlık üretim merkezi olmaya talip ve hazır olduğunu belirten Öztürk; “Tarımda kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi, süt ve süt ürünlerindeki KDV’nin en azından tacirler arası satışlarda %1'e indirilmesi, Borsalarda fiilen satılan hayvanlar için stopaj indirimi, Borsaların satış salonlarında işlem gören desteklemeye tabi ürünlerin ilave sözleşmeli üretim desteklerinden doğrudan faydalandırılması ve lisanslı depoculuk sisteminin yerleşmesi için verilen destek ve sağlanan stopaj muafiyeti devam ettirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

Hedefimizi “daha çok iş, daha çok aş” olarak belirledik diyen Öztürk; “İnsanımıza refahı ve zenginliği getirecek en önemli güç üretici ve üretimle entegre olmuş Türk özel sektörüdür. Huzur ve istikrar; ticareti, yatırımı ve refahı arttıracaktır. Bu bağlamda üzerimize düşen görevi her koşulda yapmaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum.” dedi.

VALİ ÖZDEMİR; "MESAFE KAT ETTİĞİMİZİN FARKINDAYIZ"

Edirne Valisi Günay Özdemir yaptığı konuşmada; “Edirne ticari anlamda özellikle turizm ve tarım dallarında önemli bir sıçrama yaptı. Önemli bir mesafe kat ettiğimizin farkındayız. Toplantıda dile getirilen konularda kesinlikle devlet, kamu olarak ve diğer kuruluşlarımızla beraber burada bir an önce bunun yapılması ile ilgili alt yapı çalışmalarımız var. Şu anda arsamız ve projemiz hazır. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlayacağımızı düşünüyorum. Bakanımızın sizin isteklerinizi ve dileklerinize cevap verebileceğine ve de çözüm yollarının da sizinle bulabileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

BAKAN TÜFENKCİ; “İNSAN İSTİHDAMINI SAĞLAYAN BAŞKA BİR ÜLKE YOK”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin ekonomik durumunu gün geçtikçe daha iyi olacağına değinerek; “Hain darbe girişiminden sonraki 6 aylık sürede toparlandı. 2.9 gibi bir rakamla büyümeyle kapandı. ize göre düşük olan bu performans dünyanın 17. Avrupa’nın 6. ekonomisi oldu. 2002’den bu yana Türkiye ekonomisi küresel kriz rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 5.6 olarak büyüdü. 2017 yılında ise yüzde 5 gibi bir büyümeyle başladık. 2017 in 3. çeyreğinde de bu yüksek büyüme oranlarını yakalayacağız. İstihdam seferberliğinde 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağladık. İstihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkarttık. Avrupa Birliğinde olan ülkelerde bile bizim gibi insan istihdamını sağlayan başka bir ülke yok” ifadelerini kullandı.