TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı Gerçekleştirildi. 29.04.2017
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Marmara Bölge Toplantısı, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu koordinasyonunda 29 Nisan 2017 tarihinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonunda gerçekleştirdi.
Toplantıya Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Meclis Başkanı Fedai Canım, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Temsilcisi Hatice Güner Kal ve çok sayıda kadın girişimci ile ETB, ETSO ve Edirne KGK ortak projesi olarak hayata geçirilen Kırsalın Doğal Pazarının Emekçileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk Türkiye'deki kadın girişimci sayısının azlığına dikkat çekerek, bu rakamın ileri götürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Edirne ve çevre ilçelerden çok sayıda kadın girişimcinin de katıldığı toplantıda konuşan TOBB Kadın Girişimciler Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, Dünya'da yüzde 52'lerde olan iş hayatındaki kadın oranının Türkiye'de yüzde 30'ların altında olduğuna dikkat çekerek; “Dünyanın en büyük 18'inci, Avrupa'nın en büyük 7'inci ekonomisi olmamıza rağmen kadının iş hayatına katılım oranının bu kadar düşük olması hakikaten üzücü” dedi.
Toplantının ev sahipliğini yapan Edirne KGK Başkanı Elmas Aslan ise 2016'da Edirne'de kurdukları Kırsalın Doğal Pazarı'na dikkat çekerek, bunun kadınlar için büyük bir başarı olduğuna vurgu yaptı. Aslan; “Kırsalın Doğal Pazarı' yani köy pazarı kurduk. Köydeki kadınları evden çıkardık. Elbette kolay olmadı. Köy köy gezdik. Yeri geldi hayır cevabı aldık ama yılmadık. Aileleri tek tek evlerinde ikna etmeye çalıştık. Alışık oldukları hayattan farklı evden dışarıda bir şey yapmak köy kadınlarımız için çok kolay değildi. Evet yol arkadaşlarım biz bunu başardık” dedi.
15 kadın ile başladıkları doğal Pazar projesinde şu anda 100'den fazla kadın girişimci olduğuna işaret eden Aslan; “Kadınlarımız köyde ürettikleri sütü, yumurtayı, reçeli, erişteyi, salçayı, tarhanayı bu pazarda sattı ve pazar kazanmaya başladı. Bu ürettiklerinin kıymetini bilmeye başladı. Hatta yeri geldi kocasına harçlık vermeye başladı. Binlerce şükür duası aldık. Bundan daha kıymetli duygu olabilir mi? Kadınlara sadece para kazandırmakla kalmadık. Onları sosyal hayata kazandırdık. Köyden göçü engelledik. Üretime teşvik ettik. Bu projeye biz öncülük etsek de bu bir ekip çalışmasıydı. Çalışan, üreten bir Türkiye için çabalayacağız ve gönülden çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.