Trakya Bölgesi Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı Gerçekleştirildi 12.03.2017

12.03.2017

Trakya Bölgesi Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı, Edirne Ticaret Borsası (ETB) ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak organizatörlüğünde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla 12 Mart 2017 tarihinde Edirne'de gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde Kapıkule TIR Parkı ve Gümrük Sahasında incelemelerde bulunan heyet, yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ) yetkililerinden brifing aldı.

Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren oda ve borsaların başkan ve meclis üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya, Edirne Ticaret Borsası’nı (ETB) temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Meclis Başkanı Fedai Canım, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Göktaş, Meclis Başkan Yardımcısı Erhan Akgün, Yönetim Kurulu Üyesi Eray Karaca, Meclis Üyeleri Ahmet Özmen, Recep İriş, İsmail Arslan ve Oğuz Kurban ile Başkanlık Danışmanı İsmail Kasap iştirak etti.

Tarım Ürünlerinde Girdi ve Çıktıların KDV Oranlarının Eşitlenmeli

Toplantının açılışında konuşan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, “TOBB önderliğinde yürütülen çalışmalarla yenilenerek modern bir yapıya kavuşturulan Kapıkule gümrük sahasının herkes için gurur kaynağı haline geldiğini belirterek TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği geçenlere huzurlarınızda tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Tarım ürünlerinde girdi ve çıktılarının KDV oranlarının eşitlenmesinin, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, rekabet ortamının geliştirilmesi ve  devletin vergi gelirlerinin artırılmasına katkı sağladığını belirten Öztürk; "Tarafımızdan her platformda dile getirilen ve hayata geçirilen; pirinçte KDV indirimi, toptan et satışlarında KDV indirimi, gübre ve yemde KDV indirimi ile lisanslı depolara ürün teslimine destek ve stopaj muafiyeti uygulamaları için şahsınızda hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Bölgenin ve Edirne’nin, sahip olduğu verimli topraklarıyla petrolden sonraki en büyük ithalat kalemi olan yağ ve yağlı tohumlar sektöründeki üretim açığını kapatmaya ve hastalıklardan ari bölge olması nedeniyle, gelecekte ithalata ihtiyaç duyulmaması için damızlık üretim merkezi olmaya talip ve hazır olduğunu belirten Öztürk; “Tarımda kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi, süt ve süt ürünlerindeki KDV’nin en azından tacirler arası satışlarda %1'e indirilmesi, Borsalarda fiilen satılan hayvanlar için stopaj indirimi, Borsaların satış salonlarında işlem gören desteklemeye tabi ürünlerin ilave sözleşmeli üretim desteklerinden doğrudan faydalandırılması ve lisanslı depoculuk sisteminin yerleşmesi için verilen destek ve sağlanan stopaj muafiyeti devam ettirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

Trakya Yatırımların Hakkını Veriyor

Yaptığı konuşmada Bölgenin müthiş bir avantaja sahip olduğunu belirten TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Trakya’nın Avrupa’ya açılan kapı olduğunu ve 500 milyonluk zengin bir nüfusun hemen yakınlarında olduğunu ifade etti.

Trakya’nın dünyanın yükünü taşıyan merkez olduğunu ve yatırımların hakkını verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu; “Küresel krizden bu yana, son 8 yılda Türkiye’nin ihracatı 8 arttı. Ama aynı dönemde Trakya ihracatını tam 56 arttırdı. Bunu da bu salonu dolduran iş camiası yaptı. Hepinizi kutluyorum. Edirneli olmaktan gurur duyuyorum. Bunu hamaset olsun diye söylemiyorum. Geçen yıl Türkiye’de protestolu senet tutarı 22 arttı. Edirne’de tam 15 azaldı. Bu yıl Ocak ayı ile geçen yıl ocak mukayese ettiğimizde; Türkiye’de karşılıksız çek tutarı 30 arttı, Edirne’de tam 20 azaldı. Edirneli sözüne sadıktır, borcuna sadıktır. O yüzden açık söylüyorum Edirne ile Trakya ile iş yapan kaybetmez arkada. Malını ver, paramı alır mıyım almaz mıyım gözün arkada kalmaz.” dedi.

TOBB olarak Edirne’ye ve Trakya’ya 3 alanda büyük yatırımlar yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Lojistik alanında büyük yatırımlar yaptık. İpsala, Hamzabeyli ve dünyanın en büyük ikinci sınır kapısı olan Kapıkuleyi modernize ettik. Bunları dünyanın en modern, en güvenli kapıları haline getirdik. Birleşmiş Milletler de bunu tescilledi. Bu projelerimizi bütün dünyaya rol model olarak örnek gösterdi. Kapıkule Tır parkını yaparak nakliye sektörünün sorununu çözdük. Çağ dışı görüntülere son verdik. İkinci olarak tarih ve turizm alanında büyük yatırım yaptık: Tarihimizin en büyük eserlerinden olan Selimiye camisinin bakım onarım masraflarını karşılamıştık. Yaklaşık 1,5 milyon lira harcama yaptık Selimiye için. Şimdi bununla ilgili Selimiye Vakfını kurduk. İnşallah bundan sonra bu ata yadigârının bütün masraflarını camia olarak üstlendik. Yönetiminde valimiz, belediye başkanımızla birlikte çalışıyoruz. Üçüncü olarak da eğitim alanında büyük yatırımlar yaptık: Trakya’daki şehirlerimize bir ilkokul, bir lise ve bir fakülte inşa ettik. Şimdi bir lisemizin daha inşaatına başlayacağız. Tabi bütün bunları Oda ve Borsalarımızın ortaklığı ile yaptık. Güç birliği ile yaptık. Bu anlayıştan dolayı hepsine yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.