İstihdam Seferberliği Başlatıldı 01.02.2017
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan protokol ile mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıldı. TOBB, iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacını toplayacak. ÇSGB ve İŞKUR da iş dünyasının tüm bu taleplerini işgücü piyasasından temin edecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarını belirterek, "Artık oda ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve borsalarımızda İŞKUR'un iş ve meslek danışmanları görev yapacak" dedi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasına “Türkiye'nin geleceğine sen de bir istihdam sağla, bunu da imkânın ölçüsünde sağla" mesajını verdi.
-Neler yapılacak?
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bu kapsamda neler yapılacağını ise şöyle anlattı:
“TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edip, toplayacağız. Bunları İŞKUR’a ileteceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek, yerleştirmeleri yapacak.
Bunlar nasıl olacak? Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılayacağız. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyacını işbaşı eğitim programları ile karşılayacağız. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçlarını liselerimizden, yüksekokullarımızdan ve üniversitelerimizden karşılayacağız.
Öte yandan işsiz kardeşlerimize mesleki eğitim verip, onların meslek sahibi olmalarını ve istihdam edilmelerini sağlayacağız. Çalışırken mesleki eğitim alıp kendini geliştirmek isteyen kardeşlerimize mesleki eğitim vereceğiz. Hem ortaöğretim hem de yükseköğretimde okuyup staj yapmak isteyen kardeşlerimize firmalarda staj imkânı sağlayacağız.
Başlattığımız istihdam seferberliği, hem işsizlere hem de firmalarımıza maddi destekler sağlıyor. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, mutlaka yararlanın. İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor. Yani her katılan kardeşimiz aylık net 1.300 lira alacak.
Ayrıca, programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bununla da yetinmedik. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kardeşlerimize eğitim verip sınava alacağız. TOBB olarak burada da elimizi taşın altına koyduk. İş kazalarını önlemek üzere, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapacak bir kuruluş olan MEYBEM’i kurduk.
Bunun yanında bazı oda ve borsalarımız da sınav ve belgelendirme merkezleri kurdu. 81 ilde oda ve borsalarımız aracılığı ile çalışanları eğitiyor ve sınavla belgelendiriyoruz. MEYBEM olarak ilk olarak 12 meslekte bağladığımız sınav ve belgelendirme hizmetine bugün 19 meslekte devam ediyoruz. İşgücü piyasasında kamu-işverenler-işçiler olarak artık birlikte çalışıyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz.
Odalar ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız artık İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak.”
- İstihdam seferberliği nasıl işleyecek?
Konuşmaların ardından protokol imzalandı. İş arayanların istihdamını ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücünün temin edilmesini amaçlayan protokole göre, şirketler tüm istihdam ve eğitim taleplerini üye oldukları oda ve borsalara bildirecek.
Oda ve borsalar da kendilerine gelen talepleri İŞKUR il müdürlüklerine iletecek. Bu kapsamda İŞKUR ise istihdam ve eğitim taleplerini karşılayacak ve programlar uygulayacak. Programlar sonucunda hem çalışanlar hem de işverenler teşvik ve desteklerden yararlanacak.
Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere günlük zaruri giderlerinin ödenmesinin yanı sıra, iş kazası, meslek hastalığı ile ilgili genel sağlık sigortası primleri de yatırılacak. Ayrıca mesleki eğitim alan birini işe alan işverenin işveren sigorta primi 54 ay süre ile İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. İşverene çalışan sayısının yüzde 30'u kadar katılımcı talep etme hakkı sağlanacak.