ETB Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen 21. Indagra Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı. 05.11.2016

05.11.2016

Edirne Ticaret Borsası (ETB) tarafından, Türkiye'nin Balkanlar’daki en büyük ticari ortağı olan Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Indagra-2016 / 21.Uluslararası Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’na 03-05.Kasım.2016 tarihlerinde 165 kişiden oluşan heyet ile ziyaret programı gerçekleştirildi.

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ve Meclis Başkanı Fedai Canım’ın himayelerinde gerçekleştirilen programa; Borsa Üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramis Özgen, Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ve Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ve Başkan Yardımcısı Necmi Sezer ile ulusal basın ajanslarının ve yerel basının temsilcileri iştirak etti.

Organizasyondaki hedef; üyelerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak amaçlarına uygun olarak, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmelerin yakından takip edilmesi, gelişen teknolojinin sektörde meydana getirdiği yeniliklerin yerinde incelemesini sağlamanın yanında, üyeler arasındaki birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi olarak belirlendi.

Fuarda; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Finlandiya, İsviçre, Fransa, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Makedonya, İngiltere, Moldova, Çek Cum., Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, Türkiye, Macaristan, ve A.B.D. gibi ülkelerden 382 katılımcı firmanın ürünleri sergileniyor  32 bin 758 metrekare alan üzerine kurulan fuar ortalama 48 bin profesyonel ziyaretçi tarafından geziliyor.

Fuarda modern sulama sistemleri, pompalar, su boruları, derin su sistemleri, gübreler, seracılık ve seracılık sistemleri, tarım makinaları, gıda işleme makinaları, tohum, tohum ekme makinaları, bitki koruma sistemleri, hayvan sağlığı teknolojileri, hayvan üretim sistemleri ve makinaları, tarımsal üretim sistemleri, balıkçılık, tavukçuluk, enerji teknolojileri, çevre, çevre koruma ve bahçecilik, çevre düzenleme, peyzaj bitkileri, ekin yetiştirme teknolojileri, tarımsal ürün ambalajlama sistemleri gibi sektörler temsil ediliyor.

NEDEN ROMANYA?

Önemli transit yollar üzerinde bulunan, eğitimli bir işgücüne ve gelişmiş bir altyapıya sahip olan Romanya, yatırımcılar açısından cazip bir ülke olmasının yanı sıra, ülkede yabancı yatırımcıların yüzde 100 şirket sermayesi sahibi olmasının önünde bir engel bulunmuyor.

Türkiye, üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber halen 5,5 Milyar Dolar’ın üzerinde yatırımıyla Romanya’da en büyük miktarda yatırıma sahip üçüncü ülke olarak dikkat çekerken; büyük bölümü KOBİ statüsünde olan 9 bin civarında Türk firması toptan ve perakende ticaret, imalat ve hizmetler işkollarını kapsayan geniş bir yatırım aralığında aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Bunlar arasında tarım ve gıda maddeleri üretimi de dâhil olmak üzere önemli imalat ve inşaat yatırımları, basın yayın, eğitim, internet hizmetleri ve sağlık yatırımları yer alıyor. 

Romanya, 22 milyon tüketici ile sahip olduğu büyük pazar potansiyeli ve ticari geçişlerdeki mükemmel konumunun yanı sıra 1.000 km’nin üzerindeki bir yarıçapta 200 milyon nüfusa hitap ediyor.

Ülkenin ana tarımsal ürünlerini şeker, et ve süt ürünleri oluştururken, ülkenin güneyi meyve, sebze, zeytinyağı ve buğday üretiminde; kuzeyi ise tahıl, pirinç, mısır, şeker pancarı, soya fasulyesi, et, meyve ve mandıra ürünlerinde uzmanlaşmış durumda.